+38 (044) 501 38 89 +38 (066) 980 49 33
+38 (063) 055 87 39 +38 (098) 108 76 56

ПІСЛЯПРОЕКТНИЙ МОНТОРИНГ. Надрокористувач забов'язаний!

11 Червня 2021
ПІСЛЯПРОЕКТНИЙ МОНТОРИНГ. Надрокористувач забов'язаний!

В мене є ОВД!!! І немає проблем!!! Так? 🤨

Нажаль НІ!

Ми знову до Вас з матеріалом під грифом 👉«надрокористувач зобов’язаний». Пройшла гаряча пора звітів, про нагальні проблеми перевірок та ОВД написали… І, чесно кажучи, планували все ж таки перейти до просто цікавих матеріалів, або подискутувати на важливу, але не негайну тему як обрати проектувальника, що повинно відображатись в проектах, як перевірити результати розвідки… Та хіба мало цікавого, але не обов’язкового…

Нажаль робота в цій сфері диктує свої умови.

ℹ️ Сьогодні мова піде про післяпроектний моніторинг.

Саме слово «моніторинг» говорить про те, що це неспішне постійне спостереження. Ну що може там бути такого термінового? Може.

Спочатку розповімо, чому ми хочемо терміново нагадати та наголосити, що «надрокористувач ЗОБОВЯЗАНИЙ❗️»

🔷 Коли ми розповідали про ОВД (http://ugs.ua/news/ovd_ty_moye_ovd_2), ми виклали цифри розроблений нашою компанією ОВД. Отриманих висновків - 3️⃣5️⃣. Але є ще одна цифра: 7️⃣. За останній місяць ми отримали 7️⃣ запитів від правоохоронних органів з вимогою надати інформацію щодо здійснення надрокористувачами післяпроектного моніторингу. Ці запити надійшли нам у рамках 🛡кримінальних впроваджень стосовно як надрокористувачів, так і співробітників Міндовкілля. Стосовно надрокористувачів кримінальні впровадження відкриті через «недотримання під час господарської діяльності … екологічних умов, визначених у висновку з оцінки впливу на довкілля», а стосовно службових осіб Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів – через «зловживання службовим становищем», яке полягає у «не вживанні заходів відповідного реагування з метою запобігання шкоді довкіллю,…».

🔷 Ці запити надійшли нам, так як ТОВ «НВП «УКРГЕОЛОГСТРОМ» є авторами звітів з оцінки впливу на довкілля, що відображається в Єдиному реєстрі ОВД.

Майже в усіх висновках з ОВД, які отримали підприємства, що займаються надрокористуванням, на надрокористувачів покладено обов’язок із здійснення післяпроектного моніторингу із зазначенням строків та вимог до його здійснення.

📌 Як вчиняють надрокористувачі після отримання висновку з ОВД? З нашого (повірте не маленького) досвіду:

- 20% приходять і кажуть: тут написано моніторинг, у Вас є екологи, робіть;

- 10% призначають відповідального на підприємстві (еколога, фахівця з охорони праці, геолога, гідрогеолога) та роблять своїми силами;

- Залишилось 70%. Тут 2 варіанти: 1) будемо робити, коли побачимо себе в плані перевірок; 2) раз міністерство не нагадує – то це не обов’язково, потім як небудь, коли нагадають.

Нас дуже радує, що остання цифра повільно, але неупинно знижується. Але ми хочемо звернутись до тих підприємств, які чекають, коли їх підштовхнуть перевірками:

🥺 НЕ ЧЕКАЙТЕ. З багаторічного досвіду роботи, можемо сказати: дотримання вимог законодавства завжди вигідніше, ніж ухиляння з подальшими спробами якось залагодити чи доробити в шаленому темпі.

🔷 Що робити? Все як завжди😊, 3 шляхи:

1️⃣ Сподіватись на «може»… Може не дійдуть руки у правоохоронців та міністерства… Може наше підприємство загубиться… Може закон відмінять, їх же стільки відмінили… Ну що ж, така позиція, як і будь яка інша, має право на життя. Нам залишається лише сподіватись, що з кожним днем так вчиняти буде все менше підприємств;

2️⃣ Призначити відповідального на підприємстві за післяпроектний моніторинг. Насправді там немає нічого складного. Звичайно якщо у Вас на підприємстві ще є працівник, в якого залишився незаповнений робочий час. Тому що якщо такі «дрібні» обов’язки докидують «зверху» до основної, часто досить відповідальної роботи, щось може постраждати;

3️⃣ Звернутись до профільної компанії. В попередніх статтях ми вже писали, якими критеріями бажано користуватись при обранні підрядника, та звернемося до цієї теми ще не раз. Тому зараз коротко: дізнатись кількість розроблених Звітів з оцінки впливу на довкілля, кількість отриманих висновків, кількість дійсних справ з моніторингу, яке веде плануємий підрядник на даний момент. Потім вже поцікавиться вартістю. До речі, то не така вже і дорога послуга. Ну в нашій організації в усякому разі)

🗯 В заключення пару слів про те, як проводить післяпроектний моніторинг для наших клієнтів ТОВ «НВП «УКРГЕОЛОГСТРОМ». Спочатку ми пішли начебто самим простим та логічним шляхом: моніторингом займається еколог, який був відповідальним виконавцем по звіту. І підприємство знає, і взагалі… З часом з’ясувалось, що це хибне та незручне рішення. Тому що еколог за цей час вже написав ще декілька звітів та має ще декілька в роботі, йому треба відірватись від поточної роботи, все згадати, прослідкувати за графіком… і якщо звіт писала стороння організація, а за моніторингом звернились до нашої…

Тому станом на сьогодні у нас є окремо виділені посади, працівники на яких займаються ВИКЛЮЧНО післяпроектним моніторингом, гідрогеологічним та геологічним супроводами (ну про це ми поговоримо коли вже наступить таки тиша в терміновій інформації). За місяць-два співпраці такий працівник вже знає Ваше підприємство, підводні камені та нюанси, які треба враховувати набагато ліпше, ніж автор Звіту з ОВД або Звіту з геолого-економічної оцінки. І точно пам’ятає строки та вимоги щодо післяпроектного моніторингу, вказані в Висновку з ОВД Вашого підприємства.

ℹ️ Висновок з усього сказаного вище: виконуйте вимоги чинного законодавства і не чекайте, коли Вас спитають: «А чому не робили?»

P.S. Якщо у Вас залишились питання або потрібна допомога, тоді ми завжди чекаємо на Вас 😁 ➡️ http://ugs.ua/services/pislyaproektniy-monitoring-ovd

будь в курсі новин та змін у законодавстві

підпишись та отримуй інформацію першим