+38 (044) 501 38 89 +38 (066) 980 49 33
+38 (063) 055 87 39 +38 (098) 108 76 56

ЯК КУПИТИ РОДОВИЩЕ КОРИСНИХ КОПАЛИН, А НЕ КУПУ НІКОМУ НЕ ПОТРІБНИХ ПАПІРЦІВ? -ЧАСТИНА 2-

05 Листопада 2020
ЯК КУПИТИ РОДОВИЩЕ КОРИСНИХ КОПАЛИН, А НЕ КУПУ НІКОМУ НЕ ПОТРІБНИХ ПАПІРЦІВ? -ЧАСТИНА 2-
Давайте детально подивимось які складові впливають на вартість кар’єру та його інвестиційну привабливість.
Почнемо ми зрозуміло з документації. Коли Ви доручаєте юристам перевірити наявність документів кар’єру, вони у кращому випадку дивляться у Кодекс про надра, та звіряють наявність Спеціального дозволу та проектної документації. Тому що ані «якість» цих документів, ні додаткові супровідні документи, приховані в інших підзаконних актах в повному обсязі вони просто не можуть знати, так як не стикаються з цим кожного дня. Тому що навряд чи Ви знайдете профільних юристів з надрокористування. Не має у нас такої спеціалізації. І отримати її можна тільки багаторічним досвідом роботи саме у цій сфері. А прихованих камінчиків там таки безліч…
Найголовніше – спеціальний дозвіл на користування надрами. Наприклад він є в оригіналі та в реєстрі Держгеонадра наявний як дійсний. Думаєте все ок? А ось і ні. По перше, Ви не можете достеменно знати, чи не «висить він на волосині» в наслідок порушень законодавства чи умов користування надрами. Ви не можете достеменно знати, а чи не було на підприємстві останнім часом перевірок, які виявили недоліки, на усунення яких піде не один місяць і не один десяток тисяч гривень. А якщо такі акти є, ніхто Вам їх при продажі не покаже. Окрім цього у надрокористувача є зобов’язання дотримуватись: 1) особливих умов спеціального дозволу; 2) угоди про умови користування надрами та її невід’ємного додатку «Програми робіт»; 3) рекомендацій ДКЗ України; 4) законодавства України в сфері користування надрами. І навіть якщо юристи і згадають, що треба перевірити виконання цих вимог, як без досвіду роботи у галузі та профільної геологічної освіти впевнитись, що документи, які Вам надає продавець будуть достатні?
  • Що робити і як перевірити легітимність спеціального дозволу і наявність УСІХ необхідних документів? Є два шляхи:
  1. Ретельно вивчити законодавство, перевірити самотужки настільки, наскільки вдасться і молитися, щоб ніяких додаткових «каменів» не з’явилося в процесі експлуатації.
  2. Звернутися до профільної компанії, яка займається питаннями надрокористування, бажано комплексно, а не тільки якоюсь однією сферою (отриманням дозволів, проведенням вивчення, розробкою проектної документації тощо).
Далі у списку проблем може несподівано виявитись невідповідність фактичних даних, вказаних, як це не дивно, у спеціальному дозволі. На що перше звертає увагу покупець кар’єру? Звичайно ж на кількість запасів. Але…
По-перше, якщо дозвіл отриманий не учора, частина запасів може бути вже відпрацьована. Також частина запасів може бути вже відпрацьована, навіть якщо дозвіл отриманий «учора». Як? Варіантів багато. Це може бути кар’єр радянських часів, корисні копалини з якого тихесенько брало населення та дрібні підприємці. Що вони там могли вибрати? Повірте, іноді досить суттєво вибирають, там же не один дід Панас з відерком, а якщо кар’єр простояв «безхозним» років 10-20…
По-друге, так як наше підприємство займається проектуванням гірничовидобувних підприємств, ми часто стикаємось з ситуацією, коли близько 30% запасів ідуть в захисні зони або охоронні цілики. Тобто не підлягають відпрацюванню.
Ось і маємо: покупець розраховує на 10 млн м3 запасів, а по факту отримує лише 7 млн м3, що також не мало, але розраховував він за вказані гроші все ж таки купити 10 млн м3.
  • Що робити і як перевірити відповідність вказаних в спеціальному дозволі запасів дійсності? Є два шляхи:
  1. Повірити даним офіційних документів та на слово продавцю та молитися, щоб так воно і було.
  2. Звернутися до профільної компанії, яка займається питаннями надрокористування, бажано комплексно, а не тільки якоюсь одною сферою (отриманням дозволів, проведенням вивчення, розробкою проектної документації тощо).
Далі у нашому рейтингу стоїть питання невідповідності координат, зазначених в спеціальному дозволі, реальному розташуванню кар’єру. ЯК??? А ось так. З чим тільки не приходилось стикатися нам за час роботи стосовно координат… І кар’єр, двома точками «емігрувавший» в Молдову, і вугільна шахта, за координатами теоретично розташована на шельфі Чорного моря, і кар’єр, розташований на території села з усіма житловими будинками… Все це смішно на перший погляд, та й такі курйози, як не дивно, виправити можливо. А ось коли кар’єр розташований на полі, а координати з’їхали на сусідню ділянку… І доводиться місяцями доказувати, що це документальна помилка, а не незаконний видобуток на неліцензійній ділянці, це вже зовсім інша історія.
  • Тут також є два шляхи:
  1. Повірити даним офіційних документів та на слово продавцю та молитися, щоб так воно і було.
  2. Звернутися до профільної компанії, яка займається питаннями надрокористування, бажано комплексно, а не тільки якоюсь одною сферою (отриманням дозволів, проведенням вивчення, розробкою проектної документації тощо).

будь в курсі новин та змін у законодавстві

підпишись та отримуй інформацію першим