+38 (044) 501 38 89 +38 (066) 980 49 33
+38 (063) 055 87 39 +38 (098) 108 76 56

ГЕОЛОГІЧНЕ ВИВЧЕННЯ. ПІДЗЕМНІ ВОДИ

20 Вересня 2021
ГЕОЛОГІЧНЕ ВИВЧЕННЯ. ПІДЗЕМНІ ВОДИ

Начебто осінь…🍂 А за вікном справжнє літо… найулюбленіша пора як дітей, так і багатьох дорослих…

💧 Про що, про яку річ люди найчастіше думають влітку? Нам здається, що про воду: «Зануритись би зараз в прохолодну водойму…», «Півцарства за пляшку холодної води…»

🔷 Ну і ми вирішили поговорити про воду. В якому розрізі? Ми фахівці підземного миру)). Окрім цього ми ще фахівці в надрокористуванні)). А ще ми розуміємо, що багато хто зараз хоче трохи відпочити від постійної гонки, тому мабуть краще почитати щось корисне, але без звичайних робочих «терміново побігли, а то штрафи, санкції, перевірки…». Тому мова піде геологічне вивчення підземних вод. Це і про найбільше літнє вподобання, і про геологічні питання, і цікаво, але не горить…

ℹ️ Чому ця тема нас цікавить? Знов таки з досвіду спілкування з клієнтами.

– Мені потрібен Звіт!

– Який?

– Ну з вивчення, Ви що не розумієте?

– Розуміємо, але… Скажіть нам, що Вам дійсно потрібно, а ми запропонуємо як саме можемо зробити.

– ???

– Вам потрібно провести дослідження з метою визначення скільки і в якому режимі Ви можете відбирати воду зі свердловини, щоб вона працювала «довго та щасливо, та без погіршення якості води», або Вам потрібен Протокол ДКЗ про затвердження запасів для подальших дій зі спеціальним дозволом на користування надрами?

– …

– Ну і що, що в паспорті 10 м3/добу, а за результатами досліджень 12? Мені потрібно 25! Ось і напишіть в звіті 25, ні, 30, може через рік буде більше треба, що Вам складно?

– Ні, фізично людині не те, що не складно, а все рівно які клавіши натискати пальцем. Фізично – ні.

– А що складного?

– Складно брати на себе відповідальність що через якийсь термін Ви прийдете до нас з питанням, а чому свердловина втратила водонасиченність, запісочилась, вода на аналізах дає такі показники, що її ніякими системами водопідготовки до нормального стану не доведеш… І навіть якщо Ви не прийдете до нас з претензіями та питаннями, а будете їх вирішувати самотужки, ми ж розуміємо, що ці питання виникнуть. Тому ні, не складно, НЕМОЖЛИВО.

– …

🔶 З якою метою надрокористувачі, що користуються надрами з метою вивчення, в т.ч. ДПР та видобування підземних вод проводять геологічне вивчення? З двох причин:

1️⃣ Ці дії вимагають нормативно-законодавчі документи в сфері надрокористування та умови користування надрами.

2️⃣ Надрокористувач хоче достеменно знати, якої якості та якої кількості підземні води він може видобувати зі своєї ділянки надр.

Найкраще, коли обидві ці мети поєднуються.

Яким чином можна провести геологічне вивчення надр? Нажаль тут ми не можемо сказати є два шляхи: самотужки або запросивши фахову організацію. Геологічне вивчення, це комплекс робіт, який включає в себе дуже багато складових. Його проводять фахівці як мінімум з відповідною освітою, але краще з достатнім досвідом проведення цих робіт. А ще краще, коли в організації, яку Ви винаймаєте для проведення геологічного вивчення є декілька фахівців відповідного профілю. Чому? Тому що і робота піде скоріше, і якщо виконавець не дай Боже захворів, або дай Боже поїхав у відпустку, термін виконання робіт не збільшиться, і зменшиться ймовірність помилок через «людський фактор», тому що коли працює команда, то на матеріали дивиться декілька пар очей)).

🔶 На що звернути увагу при проведенні вивчення?

Ну з початку ми поговоримо про те, чому так важливо при проведенні цих робіт все ж таки в їх результатах спиратись на фактичні дані, а не на уявно-бажані. Звіт з геолого-економічної оцінки запасів підземних вод це «товстенька книжечка з текстом» та «товстенька папочка з графічними матеріалами». А часто і дві-три «книжечки та папочки». І там багато тексту з описами, багато таблиць, графіків, розрахунків…. Графічні матеріали - це щось таке ж…

❗️ Є різні типи замовників. Якісь вдумливо та скрупульозно цікавляться всіма етапами робіт, коефіцієнти рентабельності гірничодобувного підприємства, розрахунки знижень та зон санітарної охорони та багато чим іншим… Якісь кажуть: «Ми платимо гроші, Ви нам надаєте результат, що Ви там робите – Ваша справа…». Нам подобаються обидва підходи.

Ми хочемо нехай грубо, без деталей та нюансів, без усіх цих часів на відновлення, воронок депресії, перетікань з інших горизонтів, тощо донести Вам один з основних висновків Звіту. Він звучить наступним чином:

📌 Підземні води даної ділянки надр наявні в наступній якості… Для використання за Вашим призначенням необхідно провести наступну водопідготовку… Ви можете використовувати цю ділянку надр протягом 25 років без зниження якості і кількості видобутих підземних вод у разі водовідбору не більше наступної кількості м3 на добу…

❗️ Це основне, що Вам треба враховувати у використанні свердловини, якщо Ви робите геологічне вивчення «для себе», та і у випадку «для ДКЗ» також.

– 25 це дуже багато! Мені і 20/15/10 вистачить!

Ні, не вистачить! Тому що немає пропорційної залежності від %% порушення режиму водовідбору до %% термінів роботи свердловини. Ми стикались з ситуаціями, коли збільшення граничного водовідбору на 20% приводило до загибелі свердловини без можливості її відновлення вже через рік. І тоді підприємство стикається з необхідністю: пошуку місця для нової свердловини, де буде можливий необхідний водовідбір прийнятної якості; проходження паперової тяганини від ОВД та проекту на буріння та нового спеціального дозволу на користування надрами; витратами на буріння та облаштування свердловини… можливо все це і так довелось би проходити, так як підприємству не вистачає води… але все це можливо було зробити, коли свердловина давала воду, а не стояти весь цей час без води та думати як викрутитись… Тому ми наполегливо радимо все ж таки прислухатись до людей, які спочатку витратили 5 років життя на теоретичну освіту, а потім продовжили вдосконалювати отримані знання щоденною працею)). І пам’ятати, що ми завжди на боці надрокористувача.

🔶 На що додатково треба звернути увагу, якщо вивчення проводиться «для ДКЗ». Необхідно розуміти, що Вам потрібен не звіт, не «товстенька книжечка та товстенька папочка», а:

- Коректний Звіт, який буде відображати дійсний стан речей;

- Звіт, який пройде експертизу ДКЗ і за яким буде складений Протокол затвердження запасів;

- Звіт, економічні показники якого не заставлять Вас в майбутньому сплачувати необґрунтовано збільшені платежі за надра;

- Звіт, за результатами якого в Протоколі затвердження запасів пункт «ДКЗ рекомендує:…» не буде «довжиною в пів звіту»;

- Звіт, протокол за яким буде введений в дію Держгеонадра;

- Звіт, який буде прийнятий на постійне зберігання ДНВП «Геоінформ України»

🔶 Як всього цього добитись? На нашу думку одна з вагомих складових успіху – вдало обрати підрядника. Але вдало – це не від слова «вдача». Хоча і звучить по іншому, але вдало, це скоріше від слова «ретельно». Ретельно – це означає не тільки за вартістю, а й за відношенням до замовника, досвіду роботи та іншим критеріям… Не будемо зараз детально зупинятись, кому цікаво може подивитись тут ➡️ https://ugs.ua/news/yak_obraty_pidryadnyka

Все це ми написали, не щоб Вас налякати… Все це Ви можливо і самі знаєте. А ми просто зібрали в одному місті основні моменти, на які слід звернути увагу, коли будете вивчати підземні води.

І звичайно бажаємо Вам: лише приємних знахідок; фонтанів тільки на площах для відпочинку; чистої води та мирного неба.

А ще щоб вибухи на нашій Батьківщині лунали лише «керовані» та на кар’єрах для видобутку корисних копалин для подальшої розбудови нашої Держави!

будь в курсі новин та змін у законодавстві

підпишись та отримуй інформацію першим