+38 (044) 501 38 89 +38 (066) 980 49 33
+38 (063) 055 87 39 +38 (098) 108 76 56

ЯК ВИВЧАТИ НАДРА ТА НЕ НАТРАПИТИ НА ПАПЕРОВІ ХАЛЕПИ? (ТВЕРДІ НЕМЕТАЛЕВІ)

27 Жовтня 2021
ЯК ВИВЧАТИ НАДРА ТА НЕ НАТРАПИТИ НА ПАПЕРОВІ ХАЛЕПИ? (ТВЕРДІ НЕМЕТАЛЕВІ)

Ми Вам обіцяли – ми робимо.

❗Геологічне вивчення в тому числі ДПР твердих корисних копалин❗️

Як ми і обіцяли раніше, сьогодні ми поговоримо про документи, погодження, реєстрації та інші дії, які повинно зробити, щоб з перших же кроків не порушувати вимоги щодо користування надрами. Ну щоб Держгеонадра спеціальний дозвіл не зупинила чи не анулювала… Ну і щоб «хлопці в пагонах» до Вас діла не мали.

Вам необхідно розробити, погодити та отримати кілька документів. А ще виконати як особливі умови спеціального дозволу на користування надрами та Угоди про умови користування надрами, рекомендації ДКЗ, так і вимоги нормативно-законодавчих документів. Де знайти всі ці документи та умови? В дозволі, в Угоді, в … законодавчих та підзаконних актах…

Кожне родовище особливе та неповторне… Рекомендації ДКЗ надані саме до Вашого родовища, Угоду про умови користування надрами та програму робіт Ви складали та підписували, особливі умови спеціального дозволу є загальні, а є і саме до Вашого родовища. То ж їх треба ретельно вивчити та виконувати. Дещо своїми силами, для чогось найняти окремого штатного працівника, а на деякі роботи шукати підрядників з числа спеціалізованих компаній. Вивчайте, виконуйте… Якщо щось не зрозуміло, сміливо звертайтесь, питайте, підкажемо, направимо, виконаємо.

А що стосується вимог законодавчих актів… Звичайно, можна було б дати перелік законодавчих актів для самостійного опрацювання, але навіщо Вам витрачати час на роботу, яку ми вже зробили? Наскільки можливо опрацювали, виписали, розібрали основні документи та вимоги, їх особливості, систематизували і поклали на тарілочку з блакитною стрічечкою.

Читайте, вивчайте. Якщо щось забудете, не біда, ми не знищуємо публікації, Ви завжди можете повернутись до питань, що Вас цікавлять на нашому сайті ➡️ https://ugs.ua/ або на нашій сторінці у фейсбук ➡️ https://www.facebook.com/ugs.com.ua . Ну і звичайно наші фахівці завжди проконсультують, нададуть відповіді і роз’яснення на Ваші питання як в коментарях, так і особисто.

ℹ Спеціальний дозвіл на користування надрами з метою геологічного вивчення, в тому числі дослідно-промислову розробку родовищ корисних копалин загальнодержавного значення надається на термін не більше п’яти років. Протягом цього терміну надрокористувач повинен провести геологічне вивчення та затвердити запаси в ДКЗ України.

Які документи необхідно оформлювати:

1️⃣ Призначити керівника гірничого підприємства. Чому підприємство, яке здійснює геологічне вивчення, в тому числі дослідно-промислову розробку є гірничим? Це викладено в ст. 1 Гірничого закону України ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1127-14#n9 . Чому ми кажемо про призначення керівника, якщо це і так зрозуміло, підприємство не може працювати без керівника! Так, але до керівника гірничого підприємства, як і до головних фахівців, тобто як мінімум до головного інженера, той же Гірничий закон України в ст. 40 висуває спеціальні вимоги, а саме: «Керівниками та головними фахівцями гірничого підприємства призначаються особи з вищою освітою, що відповідає профілю цього підприємства».

2️⃣ Протягом місяця з дати отримання спеціального дозволу на користування надрами, необхідно зареєструвати геологорозвідувальні роботи в Дерджгеонадра за Формою № 3-гр. Якщо Ви планували та очкували, коли ж вже нарешті зможете розпочати користуватись надрами, то скоріше за все на цей момент Ви вже знаєте, яка компанія буде проводити геологічне вивчення. І Вам залишається про всяк випадок прослідкувати, щоб Вам надали на підпис Форму № 3-гр та супровідні документи саме в цей термін. Якщо ж так сталося, що Ви, з якоїсь причини, ще не визначились з підрядником, ну що ж… Можемо почати переговори стосовно виконання робіт, ми завжди раді новим клієнтам. Ну а поки що підкажемо як її подати, не дуже воно і складно:

➖ Порядок реєстрації робіт з геологічного вивчення надр затверджений Наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 14.06.2013 № 263 ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1157-13#Text . Форма № 3-гр наведена в додатку до Порядку і доступна до скачування в форматі Word в кінці документу під назвою «ПЕРЕЛІК», а перелік документів, що додаються в п. 1.7. Порядку;

➖ Заповнюєте Форму № 3-гр, роздруковуєте, додаєте копію спеціального дозволу, ситуаційний план;

➖ Направляємо пакет документів до Держгеонадра за адресою м. Київ, вул. А. Цедіка, буд. 16, або самостійно залишаємо за вказаною адресою у скриньці для кореспонденції, що знаходиться у вестибюлі.

📌 На що звернути увагу?

- Всі документи, які подаються до Держгеонадра, необхідно подавати з супровідним листом. Здається зрозумілим, але народ у нас законослухняний, написано в постанові Форма, спецдозвіл і план – так і робимо. Ні, не так. Додаємо супровідний лист у вільній формі на ім’я голови Держгеонадра в якому вказуємо, які документи направляємо в Держгеонадра;

➖ Остання реєстрація геолого-розвідувальних робіт може проводитись не пізніше ніж три місяці до завершення робіт.

3️⃣ Скласти та погодити у встановленому законодавством порядку Проект дослідно-промислової розробки родовища твердих корисних копалин. Його необхідність, а також порядок розробки та погодження визначений в ст. 20 Кодексу України про надра ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/132/94-%D0%B2%D1%80#n179 , Положенні про порядок організації та виконання дослідно-промислової розробки родовищ корисних копалин загальнодержавного значення, затвердженого Наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 3.03.2003 р. №34/м ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0377-03#Text , Угоді про умови користування надрами. Терміни розробки визначені в Програмі робіт. Вважаємо, що підрядник у Вас вже є. Якщо все ж таки Ви ще досі не визначились… це погано. Тому що ось тут вже власними силами Вам не впоратись. Ми вже багато писали в попередніх публікаціях, якими критеріями варто керуватись при його обранні: ➡️ https://ugs.ua/news/yak_obraty_pidryadnyka

📌 На що звернути увагу?

➖ На терміни, вказані в Програмі робіт. Випереджати їх можна, а ось затягувати – ні, ризикуєте потрапити під подання на призупинення після перевірки. Або на перевірку за фактом інформації про порушення. «Звідки в службі інформація з’явиться? У нас ворогів немає!». Ворогів немає, а обов’язок писати достовірну інформацію в звіті про виконання програми робіт – є. То самі і повідомите Держгеонадра.

➖ На погодження. Проект ДПР згідно чинного законодавства повинен бути погоджений Держпраці, Держгеонадрами, а також центральним органом виконавчої влади, який здійснює управління в галузі видобування та перероблення даного виду корисної копалини. Потурбуйтесь, щоб отримання погоджень з самого початку було прописано в договорі як відповідальність підрядника, щоб потім не бігати кабінетами та не відповідати на незрозумілі Вам питання.

➖ На показники проекту. Напрями розробки, обсяги. Тому що показники дослідно промислової розробки повинні відповідати запланованим в проекті ДПР. Змінювати обсяги видобутку або напрямки розробки процесі проведення ДПР можна лише після внесення в проект відповідних змін та проходження процедури погодження корегування проекту.

4️⃣ Раз на рік до 31 січня наступного року подавати до Держгеонадра Звіт про виконання програми робіт. Наша компанія зазвичай включає цей звіт в перелік послуг за договорами з геологічного супроводу. Але якщо геологорозвідувальна компанія говорить, що це не її компетенція, або виставляє додаткові рахунки, які Ви сплачувати не маєте бажання, бо дорого, або так сталось, що на кінець року Ви без підрядника… Ну що ж, немає тут нічого складного. Форма звітності затверджена наказом Державної служби геології та надр України від 22 серпня 2013 р. № 433 ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0433771-13#Text . Заповнити Звіт та в паперовому вигляді, рекомендованим листом надіслати до канцелярії Держгеонадра за адресою 03057, м. Київ, вул. А. Цедіка, 16, канцелярія.

📌 На що звернути увагу?

➖ На колонку 5: «Назва та реквізити документа, що підтверджує виконання пункту». Якщо у Вас у програмі робіт написано «Розробити та погодити робочий проект розробки родовища» то напису в 4 графі «виконано» буде недостатньо. В 5 графі необхідно навести повну назву проекту, а також якими органами і коли його було затверджено.

➖ До графи 4 є виноска «Заповнюється описовим способом». Якщо Ви заповнюєте цей звіт перший раз і ламаєте голову, що описувати, пропонуємо вже сталі приклади заповнення, обирайте, які відповідають Вашому «стану виконання»: «Термін виконання не настав», «В процесі виконання», «Виконано»;

➖ Ми рекомендуємо зберігати документи, що підтверджують відправку пакету документів, відомості про реєстрацію їх в Держгеонадра.

5️⃣ Раз на рік протягом 1 кварталу наступного року узгодити з геологорозвідувальною організацією річний план із проведення геологічного вивчення. Цей документ регламентований вимогами Наказу Міністерства екології та природних ресурсів України від 03.03.2003 №34/м ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0377-03#Text ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0377-03#Text . ⁉️ Що робити? Просто нагадати геологорозвідувальній організації про необхідність його розробки, якщо геологи самі Вам не нагадали.

7️⃣ Раз на рік скласти та подати до Держгеонадра звіт Форма 5-гр «Звітний баланс використання підземних вод в … році». Форма звітності та інструкція з її заповнення затверджена Міністерством екології та природних ресурсів України від 14.03.2016р. №97 ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0789-16#Text . Скачати та заповнити звітну форму відповідно до інструкції (якщо Вам її не надали на підпис вже заповнену геологорозвідувальна організація). Направити заповнений підписаний та засвідчений печаткою паперовий варіант за адресою: 03057, м. Київ, вул. Антона Цедіка, 16, Держгеонадра, канцелярія. Направити електронний варіант на адресу 📧 geonadra@geomail.kiev.ua.

📌 На що звернути увагу?

➖ На графу 11. Там відображаються втрати корисної копалини. Чому ми на цьому наголошуємо? Тому що втрати під час транспортування та переробки також належать до втрат при видобутку. Думаєте це само собою? Якщо б всі про них пам’ятали та правильно вносили/, не було б нас при переоцінці на кожному третьому кар’єрі «пересортиці» запасів з цих причин. Тому уважно вносьте відомості про втрати до 11 графи, щоб при переоцінці геологам не доводилось «вигадувати велосипед» і якось їх списувати;

➖ Форма 5-гр складається окремо для кожного виду сировини за промисловим використанням відповідно протоколу ДКЗ;

➖ До форми 5-гр додається пояснювальна записка у вільній формі. Окрім загальних відомостей про підприємство та зміст звіту, повинні бути висвітлені певні конкретні питання руху запасів та роз’яснення щодо них;

➖ До форми 5-гр додається акт на списання запасів корисних копалин з обліку гірничодобувного підприємства, форма якого наведена в додатку 1 до Положення про порядок списання запасів корисних копалин з обліку гірничодобувного підприємства, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 року № 58. ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/58-95-%D0%BF#Text . Форма 5-гр подається в паперовому та електронному вигляді.

➖ Ми радимо зберігати документи, що підтверджують відправку пакету документів, відомості про реєстрацію їх в Держгеонадра.

7️⃣ Раз на рік розробити та погодити з територіальним органом Держпраці План розвитку гірничих робіт на наступний рік. Ця вимога регламентується ст. 51 Кодексу України про надра ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/132/94-%D0%B2%D1%80#n179, ст. 19 Гірничого закону України ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1127-14#Text , НПАОП 14.0-1.08-87 «ПРАВИЛА охорони праці під час розробки родовищ корисних копалин відкритим способом», Наказом Міністерства екології та природних ресурсів України № 34/м від 03.03.2003р. ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0377-03#Text . ⁉️ Хто його має розробляти для підприємства? Ну тут якихось вимог немає. А з досвіду можемо сказати: є три варіанти і жоден з них на нашу думку немає переваг над іншим. План розвитку гірничих робіт може розробити та узгодити з територіальним органом Держпраці: головний інженер підприємства; маркшейдер підприємства; стороннє спеціалізоване підприємство. Принципово і у головного інженера і у маркшейдера достатньо кваліфікації скласти цей документ, і знають вони кар'єр досконало, і плани на наступний рік бачать. І звертатись до спеціалізованої організації стоїть лише в тому випадку, коли роботи в головного інженера чи штатного маркшейдера забагато і вони просто фізично не справляться з планом через брак часу.

📌 На що звернути увагу?

➖ План розвитку на поточний рік повинен узгоджуватись з Проектом ДПР;

➖ План розвитку гірничих робіт повинен відображати реальні плани по видобутку, так як якщо Ви протягом року вирішите перенести видобування на іншу дільницю, доведеться або корегувати План розвитку і погоджувати корегування або молитись, щоб не прийшла перевірка і не помітила, що Ви видобуваєте за межами погодженого плану;

➖ При розробці Плану розвитку, ретельно дотримуватись вимог НПАОП 14.0-1.08-87 та вимог Держпраці, щоб не довелось перероблювати та знову подавати на погодження.

8️⃣ Організувати маркшейдерський та геологічний супровід. Це вимагають: ст. 37, 38, 53 Кодексу про надра, НПАОН 00.0-1.01-85 «Единые правила охраны недр при разработке месторождений твердых полезных ископаемых». Ну з маркшейдерським супроводом все зрозуміло, його вимагає не лише законодавство, а і банальна логіка. Але навіщо геологічний супровід під час проведення геологічного вивчення? І так же геологи щось вивчають? Треба не треба, з точки зору логіки підприємця, але на момент перевірки геологічна документація повинна бути наявна, повна, достовірна, в повному обсязі! Що з цим робити? Знов таки, або найняти на постійну роботу маркшейдера і додати йому ведення геологічної документації, або найняти маркшейдера та геолога, або звернитись за послугами геолого-маркшейдерського супроводу. І тут з досвіду ми не можемо сказати який шлях краще. Це залежить лише від того, що зручніше керівництву підприємства. Ну єдине, що при геологічному супроводі наша компанія ще бере на себе допомогу в складанні щорічної звітності з питань надрокористування та присутність та допомогу при перевірках. Це вагомий аргумент, але ці послуги завжди можна замовити і окремо.

Ну начебто й усе… Звичайно, ми не розбирали всі документи до дрібниць, до паспортів завантаження автосамоскидів, ведення гірничих робіт та паспортів на обладнання, машини та механізми, устаткування підвищеної небезпеки тощо. Не розбирали дозвільні документи з питань охорони праці на кшталт декларацій на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, протоколи атестації робочих місць, документів про освіту, кваліфікаційну підготовку та навчання з питань охорони праці керівників підприємства та відповідальних осіб… Не перерахували екологічну звітність… Це тому, що ми намагались все ж таки зібрати загальні документи та вимоги. А що ще необхідно для спокійної праці на кожному конкретному родовищі – це вже вийде не стаття, а монографія. А такої мети ми собі не ставимо. Поки що… Проводимо геологічне вивчення та дослідно-промислову розробку.

Процес геологічного вивчення цікавий та дуже багатогранний. І його опис, знов таки, не є завданням цієї публікації. Тому лише пару моментів, на які варто звернути увагу в першу чергу:

📌 Терміни. Відповідно до п. 13.4 Методичних рекомендацій щодо змісту, оформлення і порядку подання на розгляд ДКЗ матеріалів геолого-економічних оцінок родовищ металічних і неметалічних корисних копалин ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0293339-15#Text, надрокористувачі, які планують подання геолого-економічних оцінок родовищ корисних копалин на державну експертизу, до 1січня наступного року подають до ДКЗ календарні графіки подання матеріалів. Терміни розгляду матеріалів вказуються в договорі між надрокористувачем та ДКЗ. Згідно Програми робіт та Форми 3-гр затвердження запасів повинно відбутись впродовж дії спеціального дозволу на користування надрами.

📌 Складність робіт. В процесі геологічного вивчення задіяні як багато різнопланових фахівців, так і різна техніка та обладнання. І надрокористувач або підрядник повинні мати всі необхідні для законного ведення робіт документи. Писати перелік не будемо, так як він залежить і від виду робіт, і від переліку техніки, обладнання та фахівців… Просто пам’ятайте про те, що надрокористувач, згідно п. 5.6 Примірної угоди про умови користування надрами несе відповідальність не лише за свої дії, а і «… за дотримання залученими виконавцями умов дозволу та умов користування надрами відповідно до вимог чинного законодавства».

Результат робіт з геологічного вивчення. Ви ж пам’ятаєте, що основною метою користування надрами згідно спеціального дозволу та угоди є геологічне вивчення, а ДПР є частиною робіт з геологічного вивчення. То що ж у Вас повинно бути в результаті?

➖ Звіт з геолого-економічної оцінки запасів корисних копалин

➖ Протокол ЗАТВЕРДЖЕННЯ запасів ДКЗ України

➖ План підрахунку запасів, затверджений ДКЗ України

➖ Лист ДКЗ України про розгляд Держгеонадрами та введення в дію Протоколу ДКЗ.

➖ Довідка про прийняття Звіту з геолого-економічної оцінки на постійне зберігання в ДНВП Геоінформ України

Запаси затвердили, протокол в дію введений, звіт на зберігання здали… Ну, побігли видобувати!!! Ой, спеціальний дозвіл на видобування ще треба отримати… проекти якісь розробити… погодження висновки якісь отримати… І знов голова пухне від питань: «Що робити? Куди бігти? Як нічого не впустити?»

Спокійно, бережіть нерви, вони Вам ще знадобляться!

Стосовно спеціального дозволу Вам сюди:

https://ugs.ua/news/spetsialnyy_dozvil_ba

Стосовно проектної документації – сюди:

https://ugs.ua/news/ovd_ty_moye_ovd_1

https://ugs.ua/news/ovd_ty_moye_ovd_2

https://ugs.ua/.../proektna_dokumentatsiya_shcho_robyty_dali

будь в курсі новин та змін у законодавстві

підпишись та отримуй інформацію першим