+38 (044) 501 38 89 +38 (066) 980 49 33
+38 (063) 055 87 39 +38 (098) 108 76 56

Річний план робіт щодо відбору та витрат підземних вод

17 Березня 2021
Річний план робіт щодо відбору та витрат підземних вод

Звітність? Планові документи? Знову???

Так, знову. Але це правда передостанній))

Сьогодні ми хочемо нагадати Вам про виконання вимог наступних нормативних документів:

  • п. 3.4 Наказу Міністерства екології та природних ресурсів України № 34/м від 03 березня 2003 року;
  • НПАОН 14.0-7.01-86 «Методичне керівництво щодо проведення робіт з контролю за охороною підземних вод від забруднення і виснаження на території України»;
  • НПАОН 14.0-4.01-84. Положення про охорону підземних вод;
  • Кодексу України про надра, Ст. 51.

Не лякайтесь, що так багато нормативних документів. Насправді всі вони вимагають та певним чином регулюють розробку та погодження одного документу, а саме Річний план робіт щодо відбору та витрат підземних вод.

Кого стосується? Користувачів надр, тобто підприємств, які отримали Спеціальний дозвіл на користування надрами, з метою геологічного вивчення в тому числі ДПР та видобування підземних вод.

Контрольна дата: кінець поточного року-початок наступного року. Так як в Плані необхідно вказати показники відбору та втрат за попередній рік, то розробити його точно дотримуючись цих вимог до кінця попереднього року не виявляється можливим. Тому ми багато років користуємось умовною контрольною датою «кінець першого кварталу».

Суть вимог нормативних документів: суб’єкти господарювання щороку повинні розробити Річний план робіт щодо відбору та витрат підземних вод та погодити його з територіальним органом Держпраці.

На що звернути увагу при розробці Річного плану робіт щодо відбору та витрат підземних вод?

1. Показники річного плану робіт повинені узгоджуватись з показниками:

   - Технологічної схеми розробки родовища для надрокористувачів, які видобувають підземні води;

   - Проекту на геологічне вивчення в т.ч. ДПР для надрокористувачів, які здійснюють геологічне вивчення.

2. Заплановані водовідбори не повинні перевищувати:

   - ліміти, встановлені дозволом на спеціальне водокористування для всіх надрокористувачів;

   - кількість запасів підземних вод, затверджених протоколом ДКЗ для надрокористувачів, які здійснюють видобування підземних вод (при видобуванні)

3. При розробці Річного плану робіт дотримуватись вимог територіального органу Держпраці. Дізнатись які саме вимоги до Річного плану висуваються в області, де проводиться діяльність можна на сайті територіального органу Держпраці. У разі відсутності такої інформації -  за відсутності останнього – зв’язавшись з представниками Держпраці для уточнення вимог.

Що робити? Своїми силами або звернутись до фахової організації для розробки Річного плану робіт. В більшості областей Річний план робіт щодо відбору та витрат підземних вод розглядається на комісії за участю представника надрокористувача, тому необхідно завчасно зателефонувати до територіального органу Держпраці і визначитись з датою розгляду.

 

будь в курсі новин та змін у законодавстві

підпишись та отримуй інформацію першим