+38 (044) 501 38 89 +38 (066) 980 49 33
+38 (063) 055 87 39 +38 (098) 108 76 56

ЯК ВИВЧАТИ НАДРА ТА НЕ НАТРАПИТИ НА ПАПЕРОВІ ХАЛЕПИ? (БУРШТИН)

30 Листопада 2021
ЯК ВИВЧАТИ НАДРА ТА НЕ НАТРАПИТИ НА ПАПЕРОВІ ХАЛЕПИ? (БУРШТИН)

Поки славнозвісні звіти не вдарили по голові термінами 😒, ми вирішили все ж завершити анонсовану трохи більше місяця назад серію публікацій про документацію, необхідну для законного користування надр, яка іде 👉 ЗА спеціальним дозволом.

☝😊 І сьогодні у нас останній вид користування надрами, який ми будемо чіпати - геологічне вивчення бурштиноносних надр, у тому числі дослідно-промислова розробка родовищ з подальшим видобуванням бурштину (промислова розробка родовищ). Це лише здається, що це питання стосується малої кількості надрокористувачів. Ми вже писали, що Україна – країна багата… Багата на землі, на підземні та поверхневі води, на корисні копалини. І не просто багата, а одна з найбагатших країн Європи. І те ж саме стосується і бурштину. Видобувають його на жаль часто варварським методом 😔, але ми віримо, що і в цій галузі колись наступить лад. Тим паче ми бачимо все більше сумлінних видобувачів бурштину, які отримують спеціальний дозвіл, складають проекти, розробляють родовища таким чином, щоб в подальшому їх можна було б рекультивувати та повернути в народне господарство… І це нас дуже тішить. А ми спробуємо ну хоч трішечки допомогти розібратись в паперових питаннях.

Ну, поїхали…

🔶 Як завжди, берете в руки с спеціальний дозвіл, угоду про умови користування надрами та протокол ДКЗ за наявністю. ❗️Уважно читаєте ці документи, вивчаєте та виписуєте які обов’язки покладені на підприємство-надрокористувача. І виконуєте. Якщо щось незрозуміло – не лякайтесь. Не Ви перші і не Ви останні виконуєте особливі умови, програму робіт та рекомендації ДКЗ. Це все можливо виконати. Якщо у Вас з’явились питання, залюбки відповімо на них у будь якому зручному для Вас форматі, тож пишіть, дзвоніть, приїзжайте…

🔶 А тепер щодо дій, які необхідно виконати обов’язково всім підприємствам, які отримали спеціальний дозвіл на користування надрами з метою геологічного вивчення бурштиноносних надр, у тому числі дослідно-промислова розробка родовищ з подальшим видобуванням бурштину (промислова розробка родовищ):

1️⃣ Призначити керівником гірничого підприємства фахівця з відповідною освітою. Підприємство, яке здійснює геологічне вивчення, в тому числі дослідно-промислову розробку є гірничим відповідно до ст. 1 Гірничого закону України ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1127-14#n9, а вимоги до профільної освіти викладені в ст. 40 того ж закону.

2️⃣ Не пізніше, ніж місяць з дати отримання спеціального дозволу на користування надрами, зареєструвати геологорозвідувальні роботи в Держгеонадра за Формою № 3-гр. Якщо Ви вже знаєте, яка компанія буде проводити геологічне вивчення, Вам залишається лише прослідкувати, щоб Форма № 3-гр та супровідні документи вчасно надійшли Вам на підпис. Якщо ж Ви, з якихось причин, з підрядником ще не визначились, ну що ж… Можемо почати переговори стосовно виконання робіт, ми завжди раді новим клієнтам. Ну а поки що підкажемо як її подати, не дуже воно і складно:

➖ Порядок реєстрації робіт з геологічного вивчення надр затверджений Наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 14.06.2013 № 263 ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1157-13#Text . Форма № 3-гр наведена в додатку до Порядку і доступна до скачування в форматі Word в кінці документу під назвою «ПЕРЕЛІК», а перелік документів, що додаються наведений в п. 1.7. Порядку;

➖ Заповнюєте Форму № 3-гр, друкуєте, додаєте копію спеціального дозволу, ситуаційний план;

➖ Направляєте пакет документів до Держгеонадра за адресою м. Київ, вул. А. Цедіка, буд. 16, або самостійно залишаємо за вказаною адресою у скриньці для кореспонденції, що знаходиться у вестибюлі.

🔎 На що звернути увагу?

➖ Пакет документів подається з супровідним листом на ім’я голови Держгеонадра в якому вказується перелік документів, направлених до Держгеонадра;

3️⃣ Розробити та погодити в установленому порядку Проект геологічного вивчення. Його необхідність визначена програмою робіт Угоди про умови користування надрами. Погоджується він Держпраці та Держгеонадрами. Ось тут вже без геологів, як і в наступних пунктах Вам не обійтись . Це, нажаль, не ті роботи, де ми могли б підказати, як їх виконати власними силами. Тому, якщо ще не визначились, ретельно обирайте підрядника та приступайте до перших кроків на шляху користування надрами.

🔎 На що звернути увагу?

➖ Не терміни розробки та погодження, які вказані в Програмі робіт.

➖ На показники проекту. Геологічне вивчення, а особливо польові роботи повинні бути виконані за параметрами, координатами та вимогами, вказаними в проекті.

4️⃣ Провести польові роботи з буріння розвідувальних свердловин. На основі отриманих даних скласти геологічні розрізи ділянки та підрахувати за кількістю та розташуванням імовірні запаси бурштину. Результати робіт затвердити протоколом засідання науково-технічної ради. Цей етап на папері вклався в 3 речення. Але стоїть за ними цікава, але важка та високопрофесійна робота. І розписувати її просто не має сенсу, кожна розвідка, кожен польовий виїзд – це як побачення з жінкою: очікуємо, хвилюємось, з головою поринаємо у вир роботи … геологи зрозуміють, бо геологія це, звичайно, не хвороба, але щось близько до цього.

5️⃣ Скласти та погодити у встановленому законодавством порядку Проект дослідно-промислової розробки родовища бурштину. Його необхідність, а також порядок розробки та погодження визначений в ст. 20 Кодексу України про надра ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/132/94-%D0%B2%D1%80#n179, Положенні про порядок організації та виконання дослідно-промислової розробки родовищ корисних копалин загальнодержавного значення, затвердженого Наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 3.03.2003 р. №34/м ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0377-03#Text, Угоді про умови користування надрами. Терміни розробки визначені в Програмі робіт.

🔎 На що звернути увагу?

➖ На терміни, вказані в Програмі робіт, які не можна порушувати, якщо немає мети потрапити у переліки на перевірку та подання на призупинення після перевірки. 🧐Хочемо зауважити, що про порушення термінів, якщо воно є, Держгеонадра дізнається набагато раніше, ніж прийде перевірка. Звідки? А зі звіту про виконання програми робіт, який Ви подаєте в Держгеонадра.

➖ На погодження. Проект ДПР згідно чинного законодавства повинен бути погоджений Держпраці та Держгеонадрами, і для Вашого спокою дуже важливо, щоб відповідальність за отримання погоджень за договором була покладена на підрядника.

➖ На показники проекту. Напрями розробки, обсяги дослідно промислової розробки повинні відповідати запроектованим. Для зміни обсягів видобутку або напрямків розробки в процесі проведення ДПР необхідно внести корективи в проект ДПР та пройти процедуру погодження корегування проекту. А для внесення змін в проект необхідні підстави. І повертаємось до етапу польових робіт. Так що краще все передбачити завчасно.

6️⃣ Раз на рік до 31 січня наступного року подавати до Держгеонадра Звіт про виконання програми робіт. Взагалі в нашій практиці, якщо наша компанія веде вивчення та супровід родовища, наші фахівці цей звіт і готують. Але якщо так сталось, що на кінець року Ви без підрядника, або підрядник каже, що це не його компетенція… Ну що ж, це не дуже то і складно, зараз все розкажемо. Форма звітності затверджена наказом Державної служби геології та надр України від 22 серпня 2013 р. № 433 ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0433771-13#Text . Заповнюєте Звіт та в паперовому вигляді, рекомендованим листом надсилаєте до канцелярії Держгеонадра за адресою 03057, м. Київ, вул. А. Цедіка, 16, канцелярія.

🔎 На що звернути увагу?

➖ На колонку 5: «Назва та реквізити документа, що підтверджує виконання пункту». Якщо у Вас у програмі робіт написано «Розробити та погодити робочий проект розробки родовища» то напису в 4 графі «виконано» буде недостатньо. В 5 графі необхідно навести повну назву проекту, а також якими органами і коли його було затверджено.

➖ До графи 4 є виноска «Заповнюється описовим способом». Якщо Ви заповнюєте цей звіт перший раз і ламаєте голову, що описувати, пропонуємо вже сталі приклади заповнення, обирайте, які відповідають Вашому «стану виконання»: «Термін виконання не настав», «В процесі виконання», «Виконано»;

➖ Ми рекомендуємо зберігати документи, що підтверджують відправку пакету документів, відомості про реєстрацію їх в Держгеонадра.

7️⃣ Раз на рік протягом 1 кварталу наступного року узгодити з геологорозвідувальною організацією річний план із проведення геологічного вивчення. Цей документ регламентований вимогами Наказу Міністерства екології та природних ресурсів України від 03.03.2003 №34/м ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0377-03#Text ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0377-03#Text . Що робити? Просто нагадати геологорозвідувальній організації про необхідність його розробки, якщо геологи самі Вам не нагадали.

8️⃣ Раз на рік скласти та подати до Держгеонадра звіт Форма 5-гр «Звітний баланс запасів корисних копалин за … рік». Форма звітності та інструкція з її заповнення затверджена Міністерством екології та природних ресурсів України від 14.03.2016р. №97 ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0789-16#Text. Завантажуєте та заповнюєте звітну форму відповідно до інструкції. Підписаний та засвідчений печаткою паперовий варіант направляєте за адресою: 03057, м. Київ, вул. Антона Цедіка, 16, Держгеонадра, канцелярія. Направити електронний варіант на адресу geonadra@geomail.kiev.ua.

🔎 На що звернути увагу?

➖ До форми 5-гр додається пояснювальна записка у вільній формі. Окрім загальних відомостей про підприємство та зміст звіту, повинні бути висвітлені певні конкретні питання руху запасів та роз’яснення щодо них;

➖ Форма 5-гр подається в паперовому та електронному вигляді;

➖ Ми радимо зберігати документи, що підтверджують відправку пакету документів, відомості про реєстрацію їх в Держгеонадра.

9️⃣ Раз на рік розробити та погодити з територіальним органом Держпраці План розвитку гірничих робіт на наступний рік. Ця вимога регламентується ст. 51 Кодексу України про надра ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/132/94-%D0%B2%D1%80#n179, ст. 19 Гірничого закону України ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1127-14#Text, НПАОП 14.0-1.08-87 «ПРАВИЛА охорони праці під час розробки родовищ корисних копалин відкритим способом», Наказом Міністерства екології та природних ресурсів України № 34/м від 03.03.2003р. ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0377-03#Text. Так як в цей період Ваше підприємство проводить геологічне вивчення, імовірно розробляти його буде підрядна організація відповідно до параметрів Проекту ДПР.

🔎 На що звернути увагу?

➖ План розвитку на поточний рік повинен відповідати проектним рішенням Проекту ДПР;

➖ План розвитку гірничих робіт повинен відображати реальні плани по видобутку, так як якщо Ви протягом року вирішите перенести видобування на іншу дільницю, доведеться або корегувати План розвитку і погоджувати корегування або молитись, щоб не прийшла перевірка і не помітила, що Ви видобуваєте за межами погодженого плану;

➖ При розробці Плану розвитку, ретельно дотримуватись вимог НПАОП 14.0-1.08-87 та вимог Держпраці, щоб не довелось перероблювати та знову подавати на погодження.

1️⃣0️⃣ Організувати маркшейдерський та геологічний супровід. Це вимагають: ст. 37, 38, 53 Кодексу про надра, НПАОН 00.0-1.01-85 «Единые правила охраны недр при разработке месторождений твердых полезных ископаемых». Маркшейдерський для обліку запасів та геологічний для опису геологічних явищ та процесів. Ну з маркшейдерським супроводом все зрозуміло, треба найняти маркшейдера. Він дійсно необхідний на постійній основі. А з геологічним супроводом найчастіше впорається компанія, яка проводить геологічне вивчення, ось кого, кого, а геологів у неї бракувати не повинно. Наша компанія наприклад при організації геологічного супроводу ще бере на себе допомогу в складанні щорічної звітності з питань надрокористування, присутність та допомогу при перевірках. Але і допомогу зі щорічною звітністю, і присутність на перевірках завжди можна замовити окремо.

1️⃣1️⃣ Протягом термінів, вказаних в програмі робіт провести геологічне вивчення, підрахувати запаси, написати Звіт з геолого-економічної оцінки родовища та затвердити запаси в ДКЗ України. Це знов таки, той самий випадок, коли за декількома рядками стоять дні, місяці, роки кропіткої праці. Ми не будемо забігати наперед і розповідати як це буде. Тай і не змогли б, якщо і захотіли. Для кожного родовища це свої радості та труднощі, взлети та нерви. Але повірте, воно того варте!

1️⃣2️⃣ Отримавши Протокол ДКЗ пройти процедуру ОВД та отримати Висновок з оцінки впливу на довкілля. Це той ще квест, про нього ми вже також писали:

https://ugs.ua/news/ovd_ty_moye_ovd_1

https://ugs.ua/news/ovd_ty_moye_ovd_2

А тут можна замовити ОВД 😊👇

https://ugs.ua/services/ocinka-vplivu-na-dovkillya

1️⃣3️⃣ Внести в спеціальний дозвіл зміни стосовно Протоколу ДКЗ, запасів та мети користування надрами. Знов таки, фраза, за якою стоїть так багато… Розробити заяву та пакет документів, подати до Держгеонадра, прослідкувати за проходженням документів… Всі ці дії виконуються відповідно до Постанови КМУ №615 ➡️ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/615-2011-%D0%BF#Text . Робота не важка, але нудна. Тому можете зробити власноруч, а можете заказати у спеціалізованої компанії.

будь в курсі новин та змін у законодавстві

підпишись та отримуй інформацію першим